Ieder samengesteld gezin heeft een aantal kenmerken. Dit zijn kenmerken die duidelijk anders zijn dan bij een kerngezin. Hierbij een kort overzicht.

De kenmerken van het samengestelde gezin

1. De stiefouder voegt iets toe

2. Ex-partners blijven samen ouders

3. Bloedband en stiefband naast elkaar

4. Twee culturen bij elkaar

5. Wonen in twee gezinnen

6. Een achtergrond van verlies

7. Meerdere loyaliteiten naast elkaar

Eigentijdse uitdaging

Bovenstaande feiten geven, zelfs zonder er nu nader op in te gaan, al aan dat het extra aandacht en tijd vraagt om op een goede manier samen vorm te geven aan jullie (nieuwe) uitdaging.

Een uitdaging blijft het, de eerste jaren natuurlijk het meest. Wanneer de roze wolken weer wat opgetrokken zijn en je jezelf af en toe afvraagt waar je aan begonnen bent. Want natuurlijk komt niet alles vanzelf goed als je maar verliefd genoeg op elkaar bent. Ook in de jaren erna blijf je situaties tegenkomen die alleen spelen als je onderdeel uitmaakt van een samengesteld gezin: Ben je als stiefouder welkom op ouderavonden van de kinderen? Wie heeft welke plek als een kind eindexamen doet en er een beperkt aantal genodigden welkom zijn? Wat gebeurt er als er stiefkleinkinderen komen, ben je dan opa of oma van deze kinderen? Wat is je plek bij een bruiloft? Bij wie worden de feestdagen gevierd?

Een dynamiek die aandacht vraagt

De kenmerken  zijn dus terugkerende dynamieken die steeds zorgvuldige aandacht blijven vragen. Daarom is het volgens ons van belang hier kennis van te hebben wanneer je ouder of stiefouder bent in een samengesteld gezin.

Ellen

Bronvermelding:

Kenmerken overzicht komt uit het boek: Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin.

Corrie Haverkort en Marlijn Kooistra-Popelier